1680
  • ΦΡΟΥΤΑ - ΛΑΧΑΝΙΚΑ
  • ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥΣ -ΠΑΤΑΤΑ ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕΡΡΕΣ - ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
http://www.elladaparagei.gr/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/78/56-1514661391.jpg

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥΣ -ΠΑΤΑΤΑ ΕΠΩΝΥΜΗ ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥΣ -ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΕΡΡΕΣ - ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ Αξιώσεις

Άνω Βροντού, Άνω Βροντού 621 20, Σέρρες

Γκαλερί

Στοιχεία επιχείρησης

ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΠΑΤΑΤΑΣ ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥΣ 
ΠΑΤΑΤΑ ΕΠΩΝΥΜΗ

 

Σε μια πανέμορφη και καταπράσινη λεκάνη της οροσειράς Βροντούς, ανάμεσα στην κορυφή του Λαϊλιά και του Μενοίκιου όρους, βρίσκεται η Άνω Βροντού σε υψόμετρο 1100m, στο Β.Α. τμήμα του νομού Σερρών και απέχει 30 χλμ. περίπου από την πόλη των Σερρών. Οι κάτοικοι της έχουν ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή γεώμηλων, καθώς οι πατάτες της Βροντούς, από τα παλιά ακόμη χρόνια ξεχώριζαν για τη γεύση τους, αποτελώντας το σήμα κατατεθέν του χωριού. Στην Ελλάδα, η λέξη Βροντού άλλωστε, έγινε συνώνυμη της πατάτας.

Στην Άνω Βροντού η καλλιέργεια της πατάτας ξεκίνησε γύρω στα 1920, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικά η στρεμματική απόδοση ήταν μικρή, σταδιακά όμως αυξήθηκε και σήμερα στα εδάφη του χωριού καλλιεργούνται περίπου 3.500 στρέμματα με ετήσια παραγωγή πάνω από 10.000 τόνους. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι η «Σπούντα», η «Άγρια» και, σε μικρότερη έκταση, η «Τζέλη» η «Ούλτρα» και η «Μάμπα».

Η ονομαστή γεύση της πατάτας Άνω Βροντούς δεν είναι τυχαία, οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της περιοχής. Τα εδάφη είναι κυρίως αμμουδερά, ενώ εξαιτίας του παρατεταμένου χειμώνα υπάρχει μόνον μια καλλιεργητική περίοδος τον χρόνο. Έτσι η ωρίμανση της πατάτας είναι πλήρης. Εξάλλου οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου, που την κάνει ιδιαίτερα νόστιμη.

Στα χωράφια της Άνω Βροντούς και γενικά στις ορεινές περιοχές η φύτευση της πατάτας ξεκινάει τον Απρίλιο ή Μάιο και συγκεκριμένα μετά την παρέλευση του τελευταίου παγετού. Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των κονδύλων της πατάτας είναι η ύπαρξη εδαφικής υγρασίας και θερμοκρασιών γύρω στους 17 βαθμούς. Παλιότερα ο πατατόσπορος τοποθετείτο στα αυλάκια και σκεπαζόταν με το χέρι. Σήμερα η σπορά γίνεται γρήγορα με ειδικές φυτευτικές μηχανές. Αλλά και η συγκομιδή κάποτε γινόταν με το χέρι, αφού προηγείτο το σκάψιμο με την τσάπα. Σήμερα ενώ η εξαγωγή τής πατάτας γίνεται με πατατοεξαγωγέα η συγκομιδή γίνεται παραδοσιακά με το χέρι.

Αφού γίνει μία πρώτη διαλογή στο χωράφι των υγιών καρπών, στη συνέχεια για να διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα οι πατάτες πρέπει να αποθηκεύονται σε αποθήκη σκοτεινή και καλά αεριζόμενη. Λόγω του υψομέτρου και της χαμηλής θερμοκρασίας γίνεται φυσική συντήρηση του προϊόντος και χωρίς την προσθήκη χημικών φαρμάκων. Μόνον έτσι αποφεύγεται το «πρασίνισμα» του κονδύλου, που είναι μια εξέλιξη που μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες κατά την κατανάλωση.

Για όλα αυτά, και για την σωστότερη και αποδοτικότερη διακίνηση της πατάτας που διατίθεται κατευθείαν στον καταναλωτή από τα μέσα μέχρι τέλος Μαϊου, δημιουργήθηκε η Ομάδα Παραγωγών Πατάτας Άνω Βροντούς.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΚΙΝ. 6980418565, 6975925822

 

ΒΙ-200415
200415-200418

Τοποθεσία χάρτη

Οδηγίες χάρτη

Προφίλ ιδιοκτήτη

EasySocial not installed!!
company map
Άνω Βροντού, Άνω Βροντού 621 20, Σέρρες

Στοιχεία επικοινωνίας

Νικόλαος Χαλάτσης, Βασίλειος Παπαδόπουλος (+)

Κοινωνικά δίκτυα

Visitor Traffic

6.png5.png3.png0.png6.png6.png
Today227
Yesterday1139
This week1366
This month15764
Total653066

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Publish modules to the "offcanvs" position.