
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΦΥΤΙΚΟ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΣΤΕΒΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Αξιώσεις
Γκαλερί
Στοιχεία επιχείρησης
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας, με έδρα στον οικισμό Κόμπελο στο Φανάρι του Δήμου Μουζακίου στην Καρδίτσα, ιδρύθηκε στις 28/12/2012 από επαγγελματίες αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Aπαρτίζεται σήμερα από 64 μέλη που στοχεύουν στην καλλιέργεια του φυτού της στέβιας και τη μεταποίηση αυτού για την παραγωγή γλυκοζιτών Στεβιώλης.
Η Στέβια είναι σήμερα παγκοσμίως το πιο πολυσυζητημένο φυτό και θεωρείται "η ζάχαρη του μέλλοντος". Είναι φυτικό γλυκαντικό 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, αλλά χωρίς καθόλου θερμίδες. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι η κρυσταλλική γλυκιά ουσία της είναι σταθερή σε θερμοκρασία έως και 200ο C, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση της στη μαγειρική, σε αντίθεση με τη συνθετική ασπαρτάμη.
Πολύ σημαντική και η χρήση της στον τομέα της ιατρικής (για τους διαβητικούς τύπου 2), ενώ χρήση της στέβιας συνιστάται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και της τερηδόνας των δοντιών.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Κουλοσούσας αναφέρεται με υπερηφάνεια στις συνεχείς ενημερωτικές διαδικασίες για την πλήρη κατάρτιση των μελών, στις επιστημονικές συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, στις διεθνείς επαφές με παραγωγούς από τρίτες χώρες που παράγουν στέβια. Στόχος η προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε ξένες αγορές.
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου «Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων» του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του Ιδρύματος, κ. Κωνσταντίνο Πετρωτό, θα παρέχει αφιλοκερδώς στον Συνεταιρισμό την απαραίτητη τεχνογνωσία και τεχνική υποστήριξη για την ανάπτυξη των προϊόντων στέβιας στο εργοστάσιο του Συνεταιρισμού.
Πρόκειται για το πρώτο, στην Ευρώπη, εργοστάσιο στέβιας. Η μονάδα, που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα Leader, θα παράγει γλυκαντικά και προϊόντα στέβιας με πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή (χωράφι – μεταποίηση – διανομή). Να σημειώσουμε ότι για το τελικό προϊόν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εταιρείες τροφίμων και ποτών της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, ενώ μεγάλη ζήτηση εκφράζεται και από ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο χρόνος από την καλλιέργεια της στέβιας μέχρι την παραγωγή της δεν είναι μεγάλος, καθώς καλλιεργείται στα τέλη Μαΐου και η συγκομιδή της ξεκινά στις αρχές του Αυγούστου. Κάθε καλλιεργήσιμο στρέμμα στέβιας παράγει πάνω από 300 κιλά ξερά φύλλα. Ενώ το εργοστάσιο θα μπορεί να μεταποιεί περίπου 600-700 κιλά ξερά φύλλα ημερησίως.
Εφόσον το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία και δημιουργηθεί αγορά για το τελικό προϊόν, τα 40 στρέμματα, που αρχικά καλλιεργήθηκαν, θα αυξηθούν σε 1.200 ήδη από τη νέα περίοδο. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για περαιτέρω διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της παραγωγής σε επόμενο χρόνο.
Στα τέλη Ιανουαρίου του 2016 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας Καρδίτσας έλαβε μέρος στην 26η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων Εξοπλισμου & Εφοδίων AGROTICA στο Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΚΙΝ. 6932739220
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
BI-MONIMO
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΕΒΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΣΤΕΒΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΦΥΤΙΚΟ ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΟ ΣΤΕΒΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ