3494
http://www.elladaparagei.gr/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/107/1-1514803190.jpg

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΥΜΗΣ - ΣΥΚΑ ΚΥΜΗΣ - ΠΟΠ ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ ΚΥΜΗΣ - FIGS OF KIMI

Μεντούλι Καλημεριάνων, Κύμη 340 03, Εύβοια
2222031054

Γκαλερί

Στοιχεία επιχείρησης

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΥΜΗΣ 
ΣΥΚΑ ΚΥΜΗΣ - ΠΟΠ ΞΕΡΑ  - FIGS OF KIMI - PDO DRIED FIGS GREECE

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Περιφέρειας Κύμης ιδρύθηκε το 1980 και αποτελείται από 800 περίπου μέλη που προέρχονται από 22 κοινότητες της περιοχής Κύμης του Νομού Ευβοίας. Οι βασικές λειτουργίες του συνεταιρισμού είναι η συγκέντρωση, η επεξεργασία, η συσκευασία και η διάθεση του σύκου Κύμης στην αγορά. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στον οικισμό Μεντούλι Καλημεριάνων που ανήκει στο Δήμο Κύμης.

Το Σύκο Κύμης είναι ένα μοναδικό προϊόν αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Είναι παραδοσιακό και παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή της Κύμης από 25.000 συκόδενδρα τοπικής ποικιλίας. Τα χαρακτηριστικά του καρπού της ποικιλίας αυτής επιβάλλουν έναν ιδιαίτερο τρόπο για την παραγωγή και αποξήρανση του.

Η διαδικασία παραγωγής αρχίζει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι καρποί συλλέγονται από το δένδρο σε υπερ-ώριμη κατάσταση και τοποθετούνται σε ξύλινα τελάρα. Όσοι προορίζονται για τον Λευκό τύπο, επεξεργάζονται σε ειδικούς κλιβάνους με χρήση ατμών θείου, ενώ σε περίπτωση που δεν υπόκεινται σε θείωση αποτελούν τον φυσικό, Σκουρόχρωμο τύπο. Κατόπιν τα σύκα σχίζονται, ανοίγονται και τοποθετούνται σε ξύλινα πλαίσια για έκθεση στον ήλιο.

Τα σύκα εκτίθενται στον ήλιο για 4 – 5 ημέρες έως ότου αποξηρανθούν. Αφού τελειώσει η διαδικασία αποξήρανσης, κλείνονται τα δύο σε ένα και προκύπτει το τελικό προϊόν "ασκάδα". Στη συνέχεια τοποθετούνται σε πλαστικά κιβώτια 25 κιλών και μεταφέρονται στους αποθηκευτικούς χώρους του Συνεταιρισμού.

Εδώ πλέον γίνεται ο Ποιοτικός Έλεγχος και το προϊόν κατανέμεται σε ποιοτικές κατηγορίες. Τα σύκα πρίν συσκευασθούν, πλένονται στο πλυντήριο με εμβάπτιση σε θερμό νερό (60 – 70οC) για να μαλακώσουν και να καθαρισθούν. Αφού στεγνώσουν για 24 ώρες, είναι έτοιμα για συσκευασία. Αυτή γίνεται χειρονακτικά λόγω της ιδιαίτερης μορφής του τελικού προϊόντος χωρίς χρήση συντηρητικών, ώστε το Σύκο Κύμης να παραμένει πάντα φυσικό προϊόν και να δικαιολογεί τον ιδιότυπο χαρακτήρα του. Η όλη επεξεργασία γίνεται αποκλειστικά από τους παραγωγούς - μέλη του Συνεταιρισμού.

Να σημειώσουμε πως ο Συνεταιρισμός κατάφερε να κάνει το «Ξηρό Σύκο Κύμης» γνωστό σε όλη την Ελλάδα, αφού η εμπορία του έχει εξαπλωθεί κατά 80% στην εγχώρια αγορά και το 20% στο εξωτερικό. Βλέποντας όμως το ενδιαφέρον που υπάρχει από τις αγορές του εξωτερικού γίνεται προσπάθεια ώστε να αντιστραφούν τα δεδομένα αυξάνοντας κατά πολύ τις εξαγωγές.

Σύκα Κύμης εξάγονται στις ΗΠΑ και προτιμώνται οι χώρες όπου υπάρχουν Έλληνες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Αγγλία), ενώ βραβεύθηκαν σε φεστιβάλ παραδοσιακών προϊόντων στην πόλη Vezenobres της Γαλλίας τον Σεπτέμβριο του 2013.

Τέλος αξιοποιώντας την επένδυση του Ξηραντηρίου γεννώνται νέα προϊόντα του Σύκου όπως η Πάστα Σύκου, το Συκοπάστελο Κύμης και το Πετιμέζι Σύκου.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΤΗΛ.  2222031722
ΦΑΞ   2222031054
Email  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΒΙ- ΜΟΝΙΜΗ

Τοποθεσία χάρτη

Οδηγίες χάρτη
company map
Μεντούλι Καλημεριάνων, Κύμη 340 03, Εύβοια

Στοιχεία επικοινωνίας

Κοινωνικά δίκτυα

Visitor Traffic

6.png5.png3.png1.png2.png4.png
Today285
Yesterday1139
This week1424
This month15822
Total653124

Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023

Publish modules to the "offcanvs" position.