
ΣΚΑΛΩΜΑ Α.Ε. ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Αξιώσεις
Γκαλερί
Στοιχεία επιχείρησης
Στην περιοχή της Μεσογείου την υδατοκαλλιέργεια την συναντάμε, μέσω πειστηρίων, στην αρχαία Αίγυπτο και στον Ετρουσκικό πολιτισμό, ενώ οι Ρωμαίοι καλλιεργούσαν σε λιμνοθάλασσες λαβράκια, σπαρίδες και στρείδια.
Σήμερα η υδατοκαλλιέργεια είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος παραγωγικός τομέας στην Ελλάδα, με αιχμή του δόρατος την τσιπούρα και το λαβράκι.
Το 1998 στη λωρίδα Σαγιάδας, στο βόρειο άκρο της Θεσπρωτίας, στα καθαρά νερά του Ιονίου πελάγους και σε θαλάσσια έκταση 15 στρεμμάτων, δύο αδέλφια ψαράδες, ο Χρήστος και ο Αλέξανδρος Κολιογιάννης ιδρύουν την ΣΚΑΛΩΜΑ Α.Ε. Η μονάδα αδειοδοτείται τότε για 150 τόνους παραγωγής (τσιπούρα, λαυράκι). Σήμερα η παραγωγή της μονάδας ανέρχεται σε 400 τόνους ετησίως, έχοντας προσθέσει και το φαγκρί. Είναι πιστοποιημένη με HACCP και ISO.
Επενδύοντας συνεχώς στην έρευνα, την τεχνογνωσία και την καινοτομία η ΣΚΑΛΩΜΑ ΑΕ συμμετέχει σε πλειάδα ερευνητικών προγραμμάτων.
Φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις της, τον Απρίλιο του 2015, τη διεθνή επιστημονική συνάντηση και την πειραματική διαδικασία του έργου SEA-on- a chip (ΗΟRIZON 2020), το οποίο στόχευε στην ανάπτυξη ενός αυτόματου συστήματος αξιολόγησης βιοχημικών παραμέτρων που επηρεάζουν την παραγωγή και το περιβάλλον, στη θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια. Για μια ολόκληρη εβδομάδα πανεπιστημιακοί, καθηγητές και επιστήμονες από δέκα Ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν στην περιοχή, καθιστώντας έτσι την Θεσπρωτία και την υδατοκαλλιέργειά της επίκεντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα SeaFoodTomorrow (ΗΟRIZON 2020), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της διατροφικής αξίας των ψαριών μέσω της ανάπτυξης νέων ιχθυοτροφών αποτελούμενων από θαλάσσιες πρώτες ύλες, αλλά και σε μια σειρά έργων έρευνας και καινοτομίας.
Κυριότερος εξαγωγικός προορισμός της ΣΚΑΛΩΜΑ ΑΕ ήταν και παραμένει η Ιταλία. Η ελληνική αγορά τροφοδοτείται μέσω της ιχθυόσκαλας του Κερατσινίου.
ΣΚΑΛΩΜΑ Α.Ε. ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ