2079
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΚΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
http://www.elladaparagei.gr/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/254/cropped-1544773151.png

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΚΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ Αξιώσεις

Μεσκλά Αλικιανού Χανίων, Χανιά 730 05, Χανίων

Γκαλερί

Στοιχεία επιχείρησης

Τα Μεσκλά είναι χωριό του δήμου Πλατανιά Χανίων. Είναι κτισμένα σε υψόμετρο 200 μ. στους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων και απέχουν 21 χλμ. από τα Χανιά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσκλών ιδρύθηκε το 1951 με έδρα το τοπικό διαμέρισμα Μεσκλών. Κύρια δραστηριότητά του είναι η λειτουργία ελαιοτριβείου και η εμπορία του παραγόμενου ελαιολάδου προς όφελος των παραγωγών του. 160 τα μέλη του την τελευταία τριετία.

Το δέντρο της αγριελιάς φύεται κυρίως σε ημιορεινές δασικές εκτάσεις και η περιοχή των Μεσκλών είναι η πρώτη στην Κρήτη που παράγει λάδι από τον συγκεκριμένο καρπό, με τιμή λιανικής στα 25 € το λίτρο.  Το αγριέλαιο που παράγεται τυποποιείται και διανέμεται από την ΑΒΕΑ, «ΑΒΕΑ, Αγριελιά». Η ποιότητά του είναι εξαιρετική, καθώς η οξύτητα είναι 0,2 – 0,3, όμως η απόδοση της ελιάς σε λάδι είναι χαμηλή, δηλαδή χρειάζονται περίπου 10 κιλά καρπού για 1 λίτρο λαδιού. Η ποσότητα που θα τυποποιηθεί είναι ένας τόνος και θα προωθηθεί κυρίως σε αγορές του εξωτερικού.

Αξίζει να προσθέσουμε ότι οι αγριελιές των Μεσκλών, θεωρούνταν για δεκαετίες ένα μη παραγωγικό δέντρο και γίνονταν προσπάθειες «εξημέρωσής» του. Το συγκεκριμένο λάδι γίνεται ανάρπαστο και πολλοί το χρησιμοποιούν και για φαρμακευτικούς σκοπούς, καθώς μειώνει την χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Η αγριελιά είναι ένα δέντρο που δεν πλήττεται από τον δάκο.

Τα δάση γύρω από το χωριό είναι γεμάτα αγριελιές. Μια ξενάγηση από τον πρόεδρο κ. Μανούσο Βουλγαράκη  πείθει για την καλή δουλειά που έχει κάνει ο συνεταιρισμός προκειμένου τα δέντρα αυτά να είναι εύκολα προσβάσιμα και να γίνεται χωρίς προβλήματα η ελαιοσυλλογή.  Αιτία της ανάπτυξης των αγριελιών στην περιοχή είναι ότι τα ελαιόδεντρα συχνά σπάνε από τα χιόνια ή καίγονται σε φωτιές και επειδή όλα προέρχονται από αγριελιές, τα νέα κλαδιά που φυτρώνουν βγάζουν πάλι αγριελιές.

Να σημειώσουμε πως στην περιοχή των Μεσκλών καλλιεργείται κατά πλειοψηφία η ποικιλία Τσουνάτη σε ποσοστό που κυμαίνεται πάνω από το 60-70%. Το υπόλοιπο ποσοστό περιλαμβάνει ελαιώνες Κορωνέικης ποικιλίας.

O Συνεταιρισμός διαθέτει σύγχρονο ελαιοτριβείο στην περιοχή, με χώρο ελαιοτρίβησης, χώρους δεξαμενισμού και αποθήκευσης ελαιολάδου και χώρο γραφείου. Επίσης διαθέτει κτίριο έναντι του κτιρίου του ελαιοτριβείου με αποθηκευτικούς και βοηθητικούς χώρους, καθώς  και οικόπεδο, στο οποίο οδηγούνται προς διαχείριση τα απόβλητα του ελαιοτριβείου.

Τοποθεσία χάρτη

Οδηγίες χάρτη

Προφίλ ιδιοκτήτη

EasySocial not installed!!

Στοιχεία επικοινωνίας

Πρόεδρος
Μανούσος Βουλγαράκης (+)

Visitor Traffic

6.png5.png7.png1.png6.png5.png
Today70
Yesterday439
This week5465
This month19863
Total657165

Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

Publish modules to the "offcanvs" position.