1807
  • ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΙΣΤΙΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ -ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΠΟΠ -GREEK PISTACHIO PDO OF AEGINA
http://www.elladaparagei.gr/media/com_jbusinessdirectory/pictures/companies/108/30-1514804261.jpg

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΙΣΤΙΚΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ -ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ ΠΟΠ -GREEK PISTACHIO PDO OF AEGINA Αξιώσεις

Μύλοι, Αίγινα 180 10, Αίγινα
2297026400

Γκαλερί

Στοιχεία επιχείρησης

Η φιστικιά καλλιεργείται στην Αίγινα από το 1860 και από εδώ εξαπλώθηκε αρχικά στην Αττική και μετά στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Σε όλη την Αίγινα έχει επικρατήσει η ομώνυμη ποικιλία "Αιγίνης" ή "Κοιλαράτη", η οποία θεωρείται  αρκετά παραγωγική με καρπούς πολύ καλής ποιότητας που υπερτερούν των ξενικών ποικιλιών.

Ο Αγροτικός  Συνεταιρισμός Φιστικοπαραγωγών Αίγινας χρονολογείται  από το 1947 και λειτουργεί  αδιάκοπα μέχρι σήμερα  απαριθμώντας 347 μέλη.  Αρχικά το αντικείμενο των εργασιών του ήταν η πώληση ζωοτροφών, σπόρων και λιπασμάτων στα μέλη του, ενώ από την αρχή της δεκαετίας του 1970 δραστηριοποιείται στην συγκέντρωση, επεξεργασία και την εμπορία του φιστικιού των μελών του,  κατέχοντας το 30% της παραγωγής του αιγινήτικου  φιστικιού.  Σήμερα στο νησί καλλιεργούνται 3.500 στρέμματα με 120.000 φιστικόδενδρα. 

Ένας συνδυασμός παραγόντων όπως το ξηροθερμικό κλίμα, η γειτνίαση  με τη θάλασσα  που προσφέρει  μικρή σχετική υγρασία καθώς και η ημιξηρική καλλιέργεια στα ασβεστολιθικά εδάφη  του νησιού, δίνουν στο φιστίκι της Αίγινας τα ιδιαιτέρα στοιχεία  που του χαρίζουν  την  ανώτερη γεύση και το έχουν καταστήσει δίκαια να χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο φιστίκι διεθνώς.

Τα φιστίκια μαζεύονται στην εποχή τους (τέλη Αυγούστου- Σεπτέμβριος) και στεγνώνουν στον ήλιο. Μετά την συγκομιδή γίνεται το κοσκίνισμα και με επισταμένη χειροδιαλογή  αφαιρούνται εκείνα που δεν τηρούν τις προδιαγραφές του ΠΟΠ.  Αυτά προορίζονται για άλλες παρασκευές.  Στη συνέχεια τα φιστίκια χωρισμένα σε παλέτες ανά παραγωγό, διατηρούνται σε ψυκτικούς θαλάμους μέχρι την επεξεργασία τους σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.  Όταν έρθει ο χρόνος εμβαπτίζονται σε άλμη (περίπου 10%) με χυμό λεμονιού ή κιτρικό οξύ (συνηθέστερα) για λίγη ώρα και κατόπιν φουρνίζονται στους 180° για μισή περίπου ώρα και με συνεχές ανακάτεμα.

Το 1979 μπαίνει σε λειτουργία το πρατήριο λιανικής στην παραλία της Αίγινας. Έτσι σταδιακά γίνεται  το πέρασμα από την εμπορία του άψητου νωπού φιστικιού στο επώνυμο συσκευασμένο προϊόν.  Διατίθεται ψημένο, με αλάτι ή χωρίς ή ακόμα και νωπό.  Τα σακουλάκια με το σήμα του Συνεταιρισμού και την ένδειξη "φιστίκια Αιγίνης" είναι εγγύηση.

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει δύο ιδιόκτητα κτίσματα. Το ένα σε ιδιόκτητο οικοπέδο 830τ.μ στην περιοχή Μύλοι της Αίγινας συνολικής έκτασης 480 τ.μ όπου είναι και η έδρα του. Χρησιμοποιείται ως γραφεία, εργαστήριο επεξεργασίας και αποθήκες γεωργικών και αγροτικών εφοδίων. Το δεύτερο επίσης σε ιδιόκτητο οικοπέδο 6,6 στρεμμάτων στην περιοχή Αγ. Γεώργιος Γαλάτης –Μεριστού Αίγινας συνολικής έκτασης 500 τμ. που χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος φιστικιού, με τέσσερεις ψυκτικούς θαλάμους συνολικής χωρητικότητας 600 κ.μ.

 

Το 1994 έγινε από το Υπουργείο Γεωργίας η ένταξη του “φιστικιού Αιγίνης ” στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και το 1996 καταχωρήθηκε ως προϊόν ΠΟΠ στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε.  Ο Συνεταιρισμός με στόχο τη διασφάλιση της υψηλότερης ποιότητας για τον καταναλωτή, συμμορφώνεται με την τήρηση  των διαδικασιών του προγράμματος   Π.Ο.Π  και  έχει πιστοποιηθεί  από τον AGROCERT του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων,  ενώ από τα τέλη του 2013 προχώρησε στην εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων  σύμφωνα με το πρότυπο   ISO 22.000/2005.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΤΗΛ. 2297022396
FAX  2297026400
Email  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

BI-MONIMO

Τοποθεσία χάρτη

Οδηγίες χάρτη

Προφίλ ιδιοκτήτη

EasySocial not installed!!

Στοιχεία επικοινωνίας

Νικόλαος Σταμπουλής (+)

Κοινωνικά δίκτυα

Visitor Traffic

6.png5.png9.png6.png3.png8.png
Today11
Yesterday535
This week2061
This month22336
Total659638

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023

Publish modules to the "offcanvs" position.